שלום אורח
יציאה

ספר ליקוט דיגיטלי

כוכבית מצויה

כוכבית מצויה: לאכול אותה שלמה

זמן מתאים לליקוט
עלים, גבעולים, פרחים וזרעים:
מהגשמים הראשונים ועד אפריל
(במקומות מושקים, כמעט כל השנה)
אזור תפוצה: כל הארץ

הכוכבית המצויה היא מצמחי המאכל האהובים ביותר, וטעמה עשיר ונהדר. היא אמנם נראית
כעשב ירוק מן המניין, אך למעשה מדובר בצמח סלט משובח ואפילו בצמח מרפא מעולה,
המסייע להרגעת גירויי עור ולטיפול במחלות דלקתיות במערכת העיכול.
את הכוכבית אוכלים טרייה על כל חלקיה – עלים, גבעולים ופרחים.
בבואכם ללקט את הכוכבית המצויה, חשוב לדעת כי יש שני צמחים רעילים שעשויים
להיות דומים לה במבט ראשון: חלבלוב מצוי ומרגנית השדה. כדי להבדיל בין הכוכבית לבין
החלבלוב המצוי, דעו כי כאשר קוטפים חלבלוב נובעת מקצה הגבעול טיפה של שרף חלבי
לבן (לכוכבית אין שרף כזה). כדי להבדיל בינה לבין מרגנית השדה יש לבחון את הגבעול:
למרגנית יש גבעול מרובע, בעוד שלכוכבית יש גבעול עגול. נוסף לכך, צבעו של פרח
המרגנית כחול, ואילו פרח הכוכבית לבן. צמח אחר הדומה לכוכבית הוא טרשנית שרועה, אך
היא אינה רעילה.
הדמיון בין הצמחים השונים עשוי לבלבל, אך במקרה זה נוכל להיעזר גם בסימן מזהה מובהק
נוסף: לכוכבית יש פס שערות אופייני יחיד, הצומח לאורך הגבעול.
כוכבית מצויה
בצילום רואים את הפרח הלבן דמוי הכוכב המעניק לכוכבית את שמה.
פס השערות - תכונה ייחודית לכוכבית, המאפשרת זיהוי וודאי של הצמח, הוא פס השערות לאורך הגבעול.
יש צמחים שהגבעול שלהם חלק, ללא שערות כלל.
ויש צמחים שהגבעול שלהם שעיר כולו.
אצל הכוכבית יש רק פס שערות אחד לאורך הגבעול.
מה הייתרון של פס השערות הזה?
בקורס הליקוט הדיגיטלי המלא, יתיר שדה מסביר שפס השערות עוזר לעיבוי טיפות טל והולכתן אל האדמה בבסיס הצמח. כאשר הכוכבית גדלה במרבד של פרטים רבים, כל צמח עוזר בקליטת הטל וכולם יחד יוצרים צל השומר על הלחות באדמה.
כוכבית מצויה.
מרבד של עלים. 
אפשר לראות בתמונה את השפיץ הייחודי האופייני לעלה הכוכבית.


חינוך יער לילדים ולמשפחות

הכוכבית מלמדת אותנו לשים לב לפרטים הקטנים. כמו פס השערות המיוחד, שהוא סימן הזיהוי של הכוכבית, והשפיץ המיוחד בקצה העלה, שמבדיל את עלה הכוכבית מעלים דומים אחרים.
יש כמה וכמה צמחים שבמבט ראשון יראו דומים לכוכבית: חלבלוב מצוי, מרגנית השדה, טרשנית שרועה, נבטים של כתלית יהודה או מרקולית מצויה.
כאשר יש לנו צמח אחד שהוא טוב לאכילה, וצמחים דומים שאינם לאכילה, זה מדרבן אותנו לשים לב לפרטים הקטנים, ועל הדרך אנחנו לומדים לזהות עוד 5-6 צמחים נוספים על פרטיהם הקטנים והייחודיים. 
ההכרות עם הסימנים הקטנים יוצרת הכרות אינטימית עם עולם הצומח. האינטימיות יוצרת קירבה. תחושת שייכות, תחושה שאני חלק ממשהו גדול, שאני מכיר אותו, מרגיש בו נוח. זו היא תשובה לתחושת הבדידות והניתוק, תופעות לוואי של תרבות הצריכה הנובעות מהניתוק שיש לנו מהמוצרים שאנו צורכים. אנחנו לא מודעים אליהם, אין לנו מעורבות בתהליך הייצור שלהם ולאחר שימוש קצר הם מושלכים לאשפה. אין לנו תחושת אחריות למוצרים. אנחנו מנוכרים אליהם. ותחושת הניכור חוזרת אילנו פנימה. נוצר ניכור בין האדם לסביבתו. הניכור מוביל לחוסר אחריות על הסביבה, קל לנו לפגוע בסביבה כשאנו חשים ניכור וזרות כלפיה. לסביבה הטבעית והאנושית כאחד. ההכרות האינטימית הזו עם הצמחים, דרך הסימנים הקטנים, זו אחת הדרכים לשבור את מחסום הניכור. ליצור תחושת הכרות ושייכות שיביאו איתן גם אחריות לסביבה.
ההכרות עם הסימנים הקטנים מועילה בדרך נוספת. ככל שתחום מסוים הוא מפורט יותר, יכולת החשיבה והביטוי שלנו בתוכו תהיה גדולה יותר. אם נכיר את עולם הליקוט והצומח לפרטיו, העולם שלנו יהיה עשיר יותר ויכולת החשיבה והביטוי שלנו יהיו טובות יותר. נוכל לעשות הקשרים יצירתיים יותר בין עולם הצומח ובין תחומי ידע אחרים.
טרשנית שרועה
אחד הצמחים הדומים לכוכבית.
נחקור את ההבדלים בין כוכבית לצמחים הדומים לה:
הטרשנית אינה רעילה כמו החלבלוב, המרקולית או המרגנית שגם הם דומים לכוכבית.
לטרשנית אין את פס השערות האופייני לכוכבית, ושימו לב לצורת השפיץ בקצה העלה.
על הטרשנית בשרני יותר וכשטועמים אותו, אין לו את הטעם האדמתי של הכוכבית, אלא טעם אחר, ומרקם מעט גרגרי.
האם תוכלו למצוא הבדלים נוספים?
להכרת צמחים נוספים הדומים לכוכבית,